Lees ook
Uw longen zijn het mooiste orgaan van uw lichaam. Uw longen stellen u in staat om uit de ons omgevende lucht zuurstof (O2) op te nemen en om koolzuur (CO2) weer uit te ademen. In de lucht om ons heen zit 21% zuurstof. Door simpelweg te ademen kunnen we ons bloed voorzien van zuurstof.
Bloed mag natuurlijk niet rechtstreeks aan de lucht worden blootgesteld, want dan gaat het stollen. Er moet een heel dun cellaagje blijven tussen bloed en lucht. De longen bevatten daarom oneindig veel piepkleine longblaasjes waarvan de inhoud lucht is en waar omheen in heel fijne bloedvaatjes zuurstofarm bloed stroomt. Via een ingenieus uitwisselingssysteem wordt het bloed van zuurstof voorzien.
Bij patiënten met COPD zijn de luchtwegen en vaak ook de longblaasjes beschadigd. De schade aan de luchtwegen kan worden gemeten met een eenvoudige longfunctie test. Bij deze longfunctietest wordt de luchtstroom gemeten die u met een maximale inspanning kunt uitblazen. Hierbij meten we de hoeveelheid lucht die u, na diep inademen, in 1 seconde kunt uitblazen.
Jonge mensen die geen vernauwing van de luchtwegen hebben, kunnen minimaal 80% van de lucht die ze inademen, in 1 seconde uitblazen. Bij een luchtwegvernauwing lukt dat niet meer en doet u er langer over om dat uit te blazen. In dit filmpje kunt u zien hoe een longfunctie meting in zijn werk gaat.