Lekker eten

Lees ook

De meeste mensen met COPD kunnen gelukkig wel genieten van een lekkere maaltijd. Als u een gezond gewicht heeft en voldoende beweegt hoeft u zich alleen te houden aan de normen voor gezonde voeding. Let echter op, houdt uw gewicht altijd in de gaten en ga naar de dokter bij (snel) afnemend lichaamsgewicht.

Lekker eten

Ondergewicht

COPD patiënten krijgen wel eens te maken met (ongewenst) gewichtsverlies. Doordat mensen met COPD benauwd zijn, eten ze minder, immers kauwen is onprettig door de inspanning en sluit het de luchtweg af. Zo krijgt het lichaam niet voldoende energie binnen. Het gevolg is een afname van spierweefsel en vermindering van de kwaliteit van leven en zelfs de levensverwachting neemt af.

Ieder lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om goed te werken. Vetten voor energie en bouwstoffen. Eiwit voor de spieren. De opname van het voedsel wordt bevorderd door beweging. Wandelen, fietsen op de home trainer, alles is goed voor het lichaam. Door de beweging komen er meer spieren. Wie COPD heeft, doet er dan ook verstandig aan om een diëtiste te benaderen voor een voedingsadvies op maat. Raadpleeg de huisarts voor een goed adres.

Overgewicht

Sommige patiënten met COPD hebben last van overgewicht. Dit kan deels komen door gebrek aan beweging of door verkeerde eetgewoontes. Ook hormonale oorzaken kunnen belangrijk zijn. Overgewicht is lastig, het zorgt voor extra inspanningen van het lichaam. Zorg er daarom dat u een gezond gewicht hebt. Een tip om een normaal gewicht te bereiken is bijvoorbeeld af te zien van het eten van vet vlees. Eet wat meer fruit en groente. Een andere tip is kleine maaltijden te gebruiken en geen tussendoortjes. Tenslotte is het verstandig om elke dag voldoende te bewegen.

Welkom bij de COPD test

Deze test helpt u inzicht te geven op basis van uw klachten. De COPD test geeft u ook inzicht in de GOLD stadia. Dat is een wereldwijd gehanteerde indeling, die is gebaseerd op longfunctieonderzoek.

Denkt u dat u COPD heeft, of heeft u COPD en wilt u weten of uw COPD goed onder controle is? Bespreek de resultaten met uw huisarts of specialist. En ook voor COPD geldt: hoe eerder u er bij bent hoe beter het is. 

De CCQ vragenlijst is een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst. © Op de CCQ berust copyright (zie de disclaimer).

Vragen vooraf

Fieldset 1
jaar
kg
cm

Medicijnen

Fieldset 2

Roken

Kuren

Fieldset 4
kuren

Longklachten

Fieldset 5
Ik was jaar oud

Verschijnselen

Fieldset 6

Familie

Fieldset 7

Beroep

Fieldset 8

Klachten

Fieldset 9

Longfunctie

Fieldset 10
liter
% van voorspeld
liter
% van voorspeld

CCQ

Nu volgt deel 2 van de test, de COPD Controle Test (CCQ Clinical COPD Questionnaire). Dit is een korte, op COPD gerichte vragenlijst van 10 vragen over uw gezondheidstoestand. Het invullen van deze test maakt duidelijk of u uw COPD onder controle heeft.

Het is een eenvoudige en snelle manier om uw gezondheidstoestand te meten. En om na te gaan of uw geneesmiddelen (als u die gebruikt) nog wel het gewenste effect hebben. De test is ontwikkeld door prof. dr. Thys van der Molen, hoogleraar Huisartsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Bespreek de uitslag van de test met uw huisarts of specialist. De vragenlijst is niet bedoeld om een diagnose te stellen. Het helpt bij het meten van uw gezondheidstoestand. Een bezoek aan huisarts of specialist is noodzakelijk om de diagnose vast te stellen.

Fieldset 11

Klachten

Fieldset 11

Hoesten

Fieldset 12

Functioneren

Fieldset 13

Uw uitslag

Uw uitslag wordt berekend.

Deelscores per onderdeel

In onderstaande tabel vindt u de scores per domein op basis van uw antwoorden, alsmede de gemiddelde score van alle vragen. De scores komen uit op een getal tussen 0 (heel goed) en 6 (uiterst slecht).

DomeinScore
Functioneren
Symptomen
Mentaal
Totaalscore:

Niet alle benodigde velden zijn correct ingevuld.

Vorige vraag Volgende vraag