Lees ook
Patiënten met COPD hebben vaak last van kortademigheid. Soms alleen bij inspanning, maar als de ziekte erger wordt ook wel eens in rust. Deze kortademigheid kan bij een griep of verkoudheid of bij een bronchitis veel erger worden. Dat is dan ook vaak aanleiding om naar de dokter te gaan. Al naar gelang de ernst van de COPD zal de arts een behandeling instellen. Het behandelplan wordt overlegd met de patiënt. Het behandelplan bevat vaak de volgende onderdelen:
- direct stoppen met roken;
- snel en duurzaam een goede conditie bereiken;
- de benauwdheid-klachten verminderen;
- ontstekingen voorkomen.
De eerste twee stappen, namelijk stoppen met roken en een betere conditie bereiken kunt u zelf doen. Daarnaast zal de arts u medicijnen voorschrijven om de benauwdheidklachten te verminderen. Deze medicijnen zijn er in twee groepen, de zogenaamde luchtwegverwijders en de ontstekingsremmers.
Luchtwegverwijders
Luchtwegverwijders zijn er in veel soorten en maten. Het belangrijkste onderscheid is langwerkend of kortwerkend. Kortwerkende luchtwegverwijders werken ongeveer 6 uur. Ze geven dus een snelle en bijna maximale luchtwegverwijding in ongeveer 10 minuten. De werking houdt minstens 4 uur aan en wordt dan langzaam minder zodat u na 6 uur weer een inhalatie kunt nemen.
Langwerkende luchtwegverwijders werken in principe 12 of 24 uur en hoeven dus maar 1 of 2 keer per dag te worden geïnhaleerd.
Ontstekingsremmers
Ontstekingsremmers zijn medicijnen die worden geïnhaleerd om de ontsteking in de luchtwegen tot rust te brengen. Bij COPD is deze ontsteking meestal ontstaan door roken. Roken geeft telkens een prikkeling en veroorzaakt een beschadiging die de ontsteking onderhoudt. Ook meeroken veroorzaakt deze beschadiging. De meest gebruikte ontstekingsremmers zijn inhalatiecorticosteroïden.
Dit zijn medicijnen die oorspronkelijk zijn afgeleid van een natuurlijk hormoon de gluco-corticosteroïden. Dit hormoon wordt in het lichaam gemaakt. Op alle cellen in het lichaam heeft dit natuurlijke hormoon een ontstekingsremmende invloed. Als het medicijn een cel bereikt zal deze cel in een soort ruststand komen. Dat brengt dus ontstekingsprocessen tot rust maar zal ook het herstel en vernieuwingsproces van cellen op een lager pitje zetten. Bij de moderne behandeling van COPD zal dus worden geprobeerd alleen die cellen te bereiken die van belang zijn voor COPD. Daarom moet het medicijn worden geïnhaleerd. Alleen in bijzondere situaties, waarbij u wat minder goed kunt inhaleren, zoals tijdens een ernstige verkoudheid of bronchitis, schrijft uw dokter dit medicijn voor in pilvorm. Inhalatiecorticosteroïden hebben dus het voordeel dat u op de juiste plaats namelijk in de luchtwegen een middel krijgt met een heel kleine hoeveelheid.
Combinatiepreparaten
Er zijn ook zogenaamde combinatiepreparaten beschikbaar. Deze bevatten een een combinatie van medicijnen, bijvoorbeeld een ontstekingsremmer en een langwerkende luchtwegverwijder, of twee verschillende luchtwegverwijders.
Bijwerkingen
Elk geneesmiddel kan bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Meer informatie over bijwerkingen van uw medicijn kunt u vinden in de bijsluiter. Een bijwerking op een medicijn kunt u melden bij uw arts, maar ook bij de fabrikant en op de website van het Lareb. Lareb is het Nederlands Bijwerkingen Centrum dat alle bijwerkingen van geneesmiddelen bijhoudt. Als gebruiker van een geneesmiddel kunt u op de website van Lareb ook uitgebreide informatie over bijwerkingen opzoeken.